Ajankohtaista

Happinanokuplat edesauttamassa uutta kurkun maailmanennätyssatoa

Kasvihuoneviljelyssä maailmanennätyssatoa Närpiössä

Johan Prinsén on Närpiössä sijaitseva kurkun- ja tomaattiviljelmä, jossa periaatteena on tehdä kaikki mahdollisimman tehokkaasti ja suurella pieteetillä. Viljelmä on monille puutarha-alan ihmisille tuttu alkuvuoden 2025 uutisista, joissa kerrottiin maailmanennätyksestä kurkun viljelyssä mitattuna kilogrammoina per neliömetri. Esimerkiksi HortiDaily-julkaisussa kerrotaan, että Hollannissa keskimääräinen sato on 70,52 kg/m², kun Oy Johan Prinsén Ab:n ennätys vuonna 2024 oli huikeat 244 kg/m².
Onko ennätystä vielä mahdollista parantaa? Tässä haastattelussa kerrotaan, mitä viljelmällä on tapahtunut viljelykaudella 2025.

Johan Prinsén Ab – vihannesviljelyä jo kolmannessa polvessa

Närpiön Piolahdessa sijaitsevalla Johan Prinsén -puutarhalla on viljelty vihanneksia jo kolmen vuosikymmenen ajan. Yritys on ollut aktiivisesti mukana viljelijäosuuskunta Närpiön Vihanneksen toiminnassa perustamisestaan saakka, ja kaikki tuotteet myydään osuuskunnan kautta.

Isä Johanin lisäksi puutarhan toiminnassa ovat mukana hänen kaksi poikaansa. Heistä Jesper Prinsén kertoo tässä haastattelussa puutarhan nykytilasta:

– Tällä hetkellä meillä on kurkun viljelyä kolmessa eri kasvihuoneessa, Jesper kertoo. – Suurin huone on rakennettu vuonna 2015, ja sen koko on 1,08 ha. Pienemmät huoneet on rakennettu vuosina 2006 ja 2023, ja niiden koot ovat 0,28 ja 0,72 ha. Kaikki kolme huonetta ovat ympärivuotisessa viljelyssä, mutta niissä on hieman erilaiset valoasennukset, Jesper lisää.

tuotantopäällikkö Jesper Prinsén

Valotekniikka tukemassa ympärivuotista viljelyä

Ympärivuotisessa viljelyssä valotus on merkittävässä roolissa, ja vähemmän sähköä kuluttavat LED-valot ovatkin käytössä myös Johan Prinsénillä. Pienemmissä kasvihuoneissa käytetään edelleen hybridivalaistusta, eli sekä vanhoja HPS-valaisimia että LED-valoja. Suurimmassa, 1,08 hehtaarin kasvihuoneessa siirryttiin tammikuussa 2025 täysin LED-valaistukseen.

– Kaikissa kurkkuhuoneissa vaihdamme kasvustot kolme kertaa vuodessa, mutta emme koskaan yhtä aikaa. Meille on tärkeää, että voimme toimittaa tuotteita jatkuvasti asiakkaillemme, Jesper korostaa.

Nanokuplista havaitut hyödyt puutarhalla

Johan Prinsénin puutarhalla on aina haluttu kehittyä ja kehittää viljelyä, ja siinä tärkeässä roolissa ovat olleet parhaat mahdolliset yhteistyökumppanit. Nanoboost-järjestelmä asennettiin tilalle elokuussa 2024.

Kuulimme EOD:n Nanoboost-järjestelmästä Scheteligiltä, jonka kanssa olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä jo vuosia. Halusimme investoida Nanoboostiin, koska uskomme – ja nyt olemme myös omin silmin nähneet – että happirikas vesi edesauttaa kasvien terveyttä, Jesper kertoo. – Yhteistyö Scheteligin ja EOD:n kanssa on ollut sujuvaa, eikä meillä ole ollut kummempia ongelmia tai haasteita laitteen kanssa.

Yrityksen perustaja Johan Prinsén ja Kevin Lundenius, Schetelig

”Halusimme investoida Nanoboostiin, koska uskomme – ja nyt olemme myös omin silmin nähneet – että happirikas vesi edesauttaa kasvien terveyttä” Jesper Prinsén

Talvella 2024–2025 puutarhalla esiintyi Pythium-kasvitautia, mutta Jesperin mukaan ongelmat jäivät melko vähäisiksi. He uskovat tämän johtuneen happirikkaammasta vedestä. Kasvusto on ollut terveempi ja satotasot ovat olleet nousussa viime vuosina. Lopullisia lukuja vuodelta 2025 ei kuitenkaan vielä ole saatavilla.

– Emme ole tehneet tarkempia laskelmia säästöistä tai nanokuplien vaikutuksesta. Mutta koska Nanoboostin käyttöönoton jälkeen satotaso per neliömetri on kasvanut, tullee myös kannattavuus paranemaan, Jesper arvioi.

Viljelyn kehittäminen askel kerrallaan

Puutarhan tai yrityksen kehittämisessä kannattaa välttää monia yhtäaikaisia muutoksia, jotta vaikutukset pysyvät selkeinä. Myös Prinsénillä pyritään tekemään yksi muutos kerrallaan.

– Uusimpaan, 0,72 hehtaarin kasvihuoneeseen on kuluneen vuoden sisällä tehty vain yksi muutos – Nanoboost-järjestelmän käyttöönotto. Mielestämme on tärkeää edetä yksi muutos kerrallaan, jotta voimme nähdä muutoksen vaikutukset selvemmin, Jesper toteaa. – Meillä on aikaa odottaa tuloksia, hän painottaa.

Viime kesän haastavat olosuhteet näkyivät myös Prinsénin kasvihuoneissa.

– Helleaallon aikana joitain kurkkukasveja kuoli, ja silloin meillekin tuli pieni notkahdus satotasoon. Kuitenkaan mitään katastrofia ei syntynyt, Jesper mainitsee. Hän uskookin, että happirikas vesi auttoi kasveja kestämään kuumuutta paremmin.

” kasvihuoneeseen on kuluneen vuoden sisällä tehty vain yksi muutos – Nanoboost-järjestelmän käyttöönotto. Mielestämme on tärkeää edetä yksi muutos kerrallaan, jotta voimme nähdä muutoksen vaikutukset selvemmin” Jesper Prinsén

Kohti entistä parempia satotasoja

– ”Koemme, että Nanoboost auttaa meitä saavuttamaan entistäkin paremman satotason parantuneen kasvinterveyden kautta,” toteaa Jesper yhteenvetona.

Teksti ja kuvat: Eija Lankinen ja EOD arkisto

Suomalaisen EOD:n happinanokuplaratkaisun avulla kasteluveteen saadaan kasvien hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia. Ratkaisu vahvistaa kasvien luonnollista puolustuskykyä ja vähentää kasvinsuojeluaineiden tarvetta – näin maaperä ja vesistöt säästyvät turhalta kemikaalikuormitukselta. Samalla viljelyn kannattavuus paranee, kun satoisuus ja laatu kasvavat merkittävästi.

Parempaa kasvinterveyttä innovatiivisen nanohappiveden avulla

Tyrvännön Marja ja Vihanneksen mansikkakausi oli tänä vuonna menestykäs.

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy on vuonna 1995 perustettu yritys, jossa nykyisin viljellään mansikkaa ja vadelmaa yhteensä noin 8 hehtaarin alalla tunneleissa kotitilalla ja Lepaalla. Yrityksen viljelytoiminnasta vastaavat perustaja Jussipekka Markkanen sekä hänen tyttärensä Eeva, kun taas pääomistaja Eino Markkanen hoitaa johtamisen, myynnin ja markkinoinnin. Mansikan avomaaviljelystä luovuttiin 2022, eivätkä vihannekset enää kuulu tuotantoon.

Tyrvännön Marja ja Vihannes oli ensimmäisten yritysten joukossa aloittamassa vadelman tunneliviljelyä Suomessa. Yrityksen tavoitteena on tehdä kaikki tehokkaasti ja saada pinta-alalta kaikki mahdollinen hyöty irti ja he ovatkin panostaneet ratkaisuihin, joilla tätä tehokkuutta voidaan kehittää.

Tyrvännön Marja ja Vihannesta voidaan kutsua edelläkävijäksi monessa mielessä. Jussipekka, Eino ja Eeva vierailevat vuosittain erilaisissa puutarha-alan tapahtumissa ympäri Eurooppaa ja lisäksi he seuraavat aktiivisesti alan uusimpia uutisia.

Miksi na­no­kupla­ve­des­tä kiin­nos­tut­tiin?

– Vieraillessamme Euroopassa näyttelyissä törmäsimme nanokupliin ja niiden vaikutukseen kasteluvedessä, Jussipekka kertoo. Lisäksi Jussipekka on tutustunut aiheeseen liittyviin uutisiin esimerkiksi HortiDaily-julkaisussa, ja hän on myös seurannut muiden nanokuplia käyttävien yritysten menestymistä mielenkiinnolla.

– Kiinnostuimme tekniikasta erityisesti, koska halusimme parantaa kasteluvetemme laatua. Kotitilallamme kasteluvesi on otettu tilalle kaivetusta kastelualtaasta, ja sen happipitoisuus on ollut jopa niinkin alhainen kuin 2–3 mg/l. Tavoitehan on vähintään 11 mg/l. Lähdimme tähän investointiin tavoitteenamme vähentää kasvitaudeista aiheutuvia riskejä tuntuvasti, Jussipekka mainitsee.

Onnistunut investointi

Tyrvännön Marja ja Vihanneksen perustaja Jussipekka Markkanen on tyytyväinen nanohappiveden avulla saatuihin kasvutuloksiin.

Nanokuplien vaikutukset kasvien hyvinvointiin ja satomääriin

Yksi merkittävimmistä havainnoista kasvukauden aikana oli lehdenreunapoltteen huomattava väheneminen. – Lehdenreunapolte eli kalsiumin puutteesta johtuva tipburn on tyypillistä esimerkiksi eniten viljelemällemme mansikkalajikkeellemme Favorille. Tänä vuonna sen esiintyvyys oli huomattavasti vähäisempää ja tämä näkyi myös kasvianalyyseissa, joita tilallamme otetaan kasvukaudella joka toinen viikko. Kun juuristo voi hyvin, myös kalsiumin kulkeutuminen on parempaa, Jussipekka kuvailee. Toinen ravinteisiin liittyvä havainto oli, että tiettyjä hivenravinnelisiä ei tänä vuonna poikkeuksellisesti tarvittu.

Myös kasvitautien osalta kasvukausi oli vaihtelevista sääolo-oloista huolimatta koko ajan hallinnassa. Esimerkiksi härmää tavattiin vasta aivan loppukaudesta, ja juuristotauteja ei mansikalla havaittu oikeastaan ollenkaan.

– Vadelman kohdalla Phytophtoran aiheuttamaa juuristotautia tavattiin jonkin verran, mutta siihen vaikutti taimimateriaali. Silti niidenkään taimien kohdalla tilanne ei ollut täysin menetetty. Voi olla, että siinäkin nanokuplat auttoivat, Jussipekka pohtii.

Tilalla havaittiin myös, että mansikoiden keskikoko ja satomäärä oli suurempi. – Laskemme aina investoinnit tarkkaan ja jo 2 % lisäys sadossa on riittävä kattamaan investoinnin nanokuplalaitteeseen. Ensimmäisen kesän kokemusten perusteella voidaan sanoa, että investointi oli onnistunut, Jussipekka kertoo.

Huomioonotettavia asioita nanokuplainvestointia pohtiville

Tyrvännön Marja ja Vihannes päätyi kotimaiseen toimittajaan valitessaan nanokuplalaitetta. –

Meille oli tärkeää, että laitteisto on mahdollisimman helppo huoltaa ja että saamme huoltotukea tarvittaessa Suomesta. Suosittelen myös hankkimaan laitteeseen lisäosana DO-anturoinnin, jolla veden happipitoisuutta voidaan tarkemmin kontrolloida välisäiliössä,” Jussipekka toteaa.

On hyvä muistaa, että vaikka happilisäyksestä kasteluveteen on saatu hyviä kokemuksia, ei sillä voida korjata varsinaisia viljelyvirheitä. Viljelytaitoa ei voi korostaa liikaa. Nanokuplien avulla voidaan parantaa jo olemassa olevia olosuhteita, mutta jos muut asiat eivät ole kunnossa, nanokuplilla ei pystytä niitä taikomaan paremmiksi. Jos tilalla on muutoin viljelytekniikka kunnossa, happilannoituksella voidaan saada vielä lisää tehokkuutta tuotantoon, Jussipekka päättää.

Teksti ja kuvat: Eija Lankinen

Suomalaisen EOD:n happinanokuplaratkaisun avulla kasteluveteen saadaan kasvien hyvinvointia edistäviä ominaisuuksia. Ratkaisu vahvistaa kasvien luonnollista puolustuskykyä ja vähentää kasvinsuojeluaineiden tarvetta – näin maaperä ja vesistöt säästyvät turhalta kemikaalikuormitukselta. Samalla viljelyn kannattavuus paranee, kun satoisuus ja laatu kasvavat merkittävästi.

Katso video ja ota selvää miten happinanokuplat kasteluvedessä nostavat satoisuuden uudelle tasolle!

Miten tämä tehokas innovaatio voi parantaa kasvien kasvua ja tuottavuutta? EOD:n kehittämä happinanokuplaratkaisu tuo kasveille enemmän happea ja paremmat kasvuolosuhteet – tuloksena terveemmät kasvit ja paremmat sadot!

Tällä videolla kuulet viljelijöiden kokemuksia, tutkimusasiantuntijoiden näkemyksiä ja teknologian kehittäjien taustatietoa siitä, miten happinanokuplat voivat mullistaa kasvintuotannon. Teknologia on validoitu EIP AGRI -hankkeen puitteissa ja sen hyödyt ulottuvat monille eri osa-alueille.

Katso video ja ota selvää, miten happinanokuplat voivat tehostaa myös sinun viljelyäsi!

Nanokuplateknologialle on ladattu suuria odotuksia maataloudessa

Maa- ja metsätalouslehti kirjoittaa laajassa artikkelissa kuinka maatalouden alkutuotanto ja yritystoiminta tarvitsee uusia teknologisia ja digitaalisia ratkaisuja kilpailukykynsä turvaamiseen. Nyt käynnissä olevan “Maatalouden alkutuotannon tehostaminen ja turvaaminen uuden nanokuplateknologian avulla” -EIP hankkeen aikana kehitetyn teknologian toimivuutta ja soveltuvuutta on tutkittu käytännössä hankkeessa mukana olevien alkutuotannon yritysten kanssa, joka on osoittanut teknologian tarjoamat hyödyt viljelijöille.

Nanokuplateknologialle on ladattu suuria odotuksia maataloudessa | Yritysmaailma (yritma.fi)

Nanoboost®-laite, alan kärkeä teknisessä erinomaisuudessa – tarjoaa räätälöityä ja tarkasti mitoitettua hapensaantia jokaiseen kasvuympäristöön

Hortidailin artikkeli valottaa Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) NABLE-hankkeen tutkimuksen tuloksia, jotka paljastavat happi-nanokuplaveden potentiaalin kasvihuonetuotannossa. Tutkimushankkeessa korostuu kasteluveden hapen seurannan tärkeys optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Happi-nanokuplavedellä on lukuisia etuja kasvien kasvulle, terveydelle ja tuottavuudelle. Sen avulla voidaan vähentää kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden tarvetta, mikä edistää ympäristöystävällisempää viljelyä. Tutkimus osoitti myös, että nanohappivedellä kastellut kasvit kestävät stressitilanteita paremmin ja tuottavat tasalaatuisempaa satoa.

Uusi innovatiivinen Nanoboost®-laite erottuu erinomaisella suorituskyvyllään ja käyttäjäystävällisyydellään. Sen automaattinen säätöjärjestelmä takaa optimaalisen hapen annostelun jokaisessa viljely-ympäristössä, mikä tekee siitä ensiluokkaisen vaihtoehdon kasvihuoneviljelijöille, jotka haluavat hyödyntää uusinta tekniikkaa kasvihuoneviljelyprosessissaan.

Lue Hortidailin artikkeli täältä.

EOD:n Nanoboost® happi-nanokuplageneraattori Scheteligin edustukseen

Scheteligin tuote-edustus laajenee Nanoboost® happi-nanokuplageneraattorilla vuoden 2024 alussa. Elintarvikkeiden tuotannon tehokkuuden edistämiseksi tulevaisuudessa tarvitaan uusia kestäviä ratkaisuja. Tämän uuden teknologian ja Nanoboost®-laitteen avulla pystytään vahvistamaan kasvien luonnollisia puolustautumis- ja menestymismekanismeja, siis ennalta ehkäisemään kasvitauteja sekä tarjoamaan viljelijöille ratkaisu tuottavampaan tuotantoon boostaamalla kasvua.

Schetelig Oy:llä on vuosikymmenien kokemus viljelytekniikan toimittajana ja tämän pitkän kokemuksen ja laajan tuotevalikoiman ansiosta yritys pystyy tarjoamaan alan parasta palvelua. Scheteligin toiminta perustuu laatutuotteisiin ja varmoihin toimituksiin sekä huolto-, korjaus- ja neuvontapalveluun. Schetelig edustaa johtavia viljelytekniikan toimittajia, kuten NETAFIM kastelujärjestelmiä ja PRIVAa, jonka tietokoneohjattuja viljelyolosuhteiden hallintajärjestelmiä käytetään lähes kaikissa maailman vaativimmissa kohteissa.

Maataloussektorin innovaatiopalkinto AGRI-INNO voittaja on Nanoboost® -happinanokuplageneraattori 🥇

Agri-INNO-palkinto annettiin yritykselle, joka on kehittänyt innovaation, joka tuo maataloustoimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote 💡
Nanoboost-laitteen avulla parannetaan kasteluveden happipitoisuutta, jonka avulla parannetaan kasviterveyttä ja saadaan kasvikset kasvamaan.
Lisää aiheesta Maaseutuverkoston sivuilta.
YLE Pirkanmaan uutiset; Nanohapetus auttaa saamaan parempia satoja
Voittajan tunnelmia

Kasteluveteen tuotettu lisähappi ja nanokuplat vähentävät kasvihuoneiden energiakulutusta

Kasteluveden happipitoisuus

Happi ylläpitää hyödyllisille mikrobeille suotuisia elinoloja ja tukee kasvien kasvua. Mikäli happea ei ole riittävästi tarjolla, alkaa sadon määrä ja laatu heiketä, taudinaiheuttajat lisääntyä ja kasvit sairastua.

Kasteluveden happipitoisuuteen kiinnitetään tällä hetkellä aivan liian vähän huomiota. Erityisesti lämpimässä vedessä veden happipitoisuus laskee nopeasti kriittisen alhaiseksi (< 4 mg/l). Sekä laboratorio-, että case-tutkimuksissa kasteluveden happipitoisuus on osoittautunut olevan kriittinen tekijä kasvien terveen kasvun edistämisessä, kasvunopeuden parantamisessa, taudinaiheuttajien kasvun ehkäisemisessä ja satohävikin vähentämisessä.1,2,3

Olemassa olevat menetelmät veden happipitoisuuden lisäämiseksi ovat jokseenkin energiatehottomia. Veden hapettaminen esimerkiksi puhaltamalla veteen ilmaa, hukkaa kompressorin tehosta jo 79 %, kun ilmassa on vain 21 % happea. Lisäksi liuenneella hapella saavutettu saturaatio on hetkellinen tila, ja vesi stabiloituu lopulta aina 100 % happipitoisuuteen, kun ylimääräinen happi haihtuu vedestä pois. Nanokuplien avulla veden kokonaishappipitoisuus saadaan stabiloitua jopa yli 300 %:iin ja haihtumisen kautta tuleva happihäviö minimoituu.

Veden happimäärän lisääminen nanokuplien avulla

Viime vuosina kiihkeän tutkimuksen aiheeksi ovat nousseet nanokuplat, jotka ovat tuoneet ratkaisun veden hapenvarastointikyvyn nostamiseen.4 Nanokuplat ovat mikroskooppisen pieniä, alle 200 nanometrin kaasukuplia, jotka pidättävät vedessä moninkertaisia määriä happea, jolloin happivarastot eivät pääse niin helposti hupenemaan lämpimämmässäkään vedessä.

Nanokuplilla itsellään on myös ominaisuuksia, joista on hyötyä kasvihuoneympäristössä. Nanokuplat irrottavat putkistojen seinämiltä biofilmejä ja ehkäisevät niiden muodostumista. Ne hakeutuvat kiintoaineiden pinnalle ja pystyvät kuljettamaan pinnallaan nanomateriaaleja, minkä vuoksi ravinteet saavuttavat kasvien juuret täsmällisemmin. Lisäksi nanokuplien puhjetessa muodostuu pieniä määriä reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka osaltaan rajoittavat haitallisten mikrobien kasvua.

Happinanokuplien lisäämisellä veteen on havaittu olevan kasvin kasvua tehostavia vaikutuksia. Juuret kehittyvät suuremmiksi, lannoitteiden vastaanotto tehostuu ja koko kasvi kasvaa nopeammin ja tuottaa satoa rajoituksetta. Aiheesta on käynnissä myös Suomalainen tutkimushanke, jonka vetovastuussa toimii SAMK:n tutkimuskeskus Wander.5

Tomaatteja kasvamassa eri kypsyysvaiheissa.

Nanohapen lisäämisen vaikutus energiankulutukseen

EOD Oy:n Nanoboost laite keskittyy kasteluveden energiatehokkaseen hapettamiseen. Veteen stabiloidaan happea niin, että noin 130 happilitran varastoiminen veteen kuluttaa Nanoboost -laitteen avulla max 1 kW energiaa. Tämä happimäärä riittää esimerkiksi noin 12,5 vesikuution hapettamiseen, mikäli veteen liuenneen hapen lähtöpitoisuus on 5 mg/l ja tavoitepitoisuus 20 mg/l.

Laitteen hyödyntäminen kasteluveden hapettamisessa tuo siis minimaalisen lisän energian kokonaiskulutukseen. Vastaavasti energian kulutus kasvatettua yksikköä kohden vähenee merkittävästi, kun kasvien kasvu nopeutuu, tuottavuus paranee ja kasvitautien aiheuttama satohävikki vähenee. Runsaampi ja terveempi sato saadaan samalta pinta-alalta, samoilla vesi-, lämmitys-, valo- ja lannoiteresursseilla.

Nanohapen lisäämisen vaikutus ympäristöön

Happinanokuplien saattaminen kasville kasteluveden välityksellä vähentää kasvitautipainetta, sillä kasvipatogeeneille (esim. pythium, phytophora, fusarium, ym.) suotuisa vähähappinen elintila vähenee. Tällä on positiivisia vaikutuksia mm. ympäristölle, työntekijöille ja kasvatusympäristön toimintavarmuudelle.

  • Kasvinsuojeluaineiden tarve ja kulutus vähenee
    • Positiivinen ympäristövaikutus
      • Kasvinsuojeluaineita päätyy ympäristöön vähemmän
      • Kasvinsuojeluaineiden valmistuksesta, pakkauksesta, varastoinnista, ja kuljetuksista aiheutuvat päästöt vähenevät
    • Positiivinen vaikutus terveysturvallisuuteen
      • Kasvihuoneiden työntekijät eivät altistu kasvinsuojeluaineille
      • Kuluttajat eivät altistu kasvinsuojeluainejäämille
  • Kasteluveden kierrättämisen riskit vähenevät (esim. kontaminaatio taimesta toiseen veden välityksellä, mikrobien rikastuminen kastelujärjestelmiin ja kasvualustaan)
  • Kasvin vastustuskyky muita stressitekijöitä kohtaan paranee, kun tautipaine vähenee

Kirjoittaja DI Henna Niskakoski, EOD

Lähdeviitteet

1 Cultivate attractive lettuce with no more tipburn, Acniti case-tutkimus, 2017, https://www.acniti.com/blog/cultivate-attractive-lettuce-with-no-more-tipburn/

2 The role of nanobubbles in lettuce growth in New Zealand, Acniti case-tutkimus, 2023, https://www.acniti.com/blog/the-role-of-nanobubbles-in-lettuce-growth-test-results-in-new-zealand/

3 Oxygen stress reduces zoospore survival of Phytophthora species in a simulated aquatic system, P. Kong ja C. Hong, 2014, https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2180-14-124

4 Metastable Nanobubbles, T. Vehmas ja L. Makkonen, 2021, https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.0c05384

5 Nanohappivettä kokeillaan kasvihuoneviljelyssä, Kehittyvä elintarvike, SAMK Wander Minna Sundelin, 9.6.2022, https://kehittyvaelintarvike.fi/artikkelit/teemajutut/tuotanto-kunnossapito/nanohappivetta-kokeillaan-kasvihuoneviljelyssa/

Nanohappivesi lisännyt mansikoiden tuottavuutta 15 % 

Nonre Oy:n marjatilalla on testattu viime kesästä lähtien mansikoiden kasteluvedessä nanohappiteknologiaa, jonka hyötyjä tutkitaan EOD Oy:n ja SAMKin Tutkimuskeskus WANDERin NABLE-hankkeessa. EOD Oy:n Nanoboost-laite tuottaa kasteluveteen happea ja nanokokoluokan kaasukuplia. Ensimmäiset tulokset osoittavat, että nanohappivedellä kastelu tuotti 15 prosenttia suuremman sadon normaalilla vedellä kasteltuun satoon verrattuna.  

Mansikoiden syöntikypsiä marjoja.

Jo kesällä oli havaittavissa mansikoiden vahvempi kasvu ja aiempaa terveemmät taimet, kertoo Nonre Oy:n toimitusjohtaja Erno Mikkola. Tulevalta kasvukaudelta odotamme vielä suurempaa sadon kasvua, koska tänä vuonna pystymme hyödyntämään teknologiaa heti taimien istutusvaiheesta alkaen, toteaa Erno Mikkola.

Mukana tutkimuksessa on myös Agrifutura, joka testaa nanohappivettä tomaatteihin, sekä Robbes Lilla Trädgård, jonka tilalla Nanoboostia testataan salaatteihin ja ituihin. Tiloilla seurataan kasvien kasvua ja hyvinvointia, kuten kasvunopeutta, tuottavuutta ja terveyttä sekä makua. 

Laajempia tuloksia nanohappiveden vaikutuksista odotetaan ensi kesän aikana, jolloin teknologiaa on päästy testaamaan heti satokauden alusta lähtien. 

Lue myös Puutarhasanomien artikkeli aiheesta täältä.